Marie-Thérèse: De wereld een beetje mooier maken

marie-therese-de-lange

Wie: Marie Thérèse de Lange, coach en trainer in communicatie en persoonlijke ontwikkeling met als specialisatie moedercoach. (www.moedercoach.nl) Ze begeleidt dialoog gesprekken en zet zich in voor de training van gespreksleiders bij Breda in Dialoog.

Uitdaging: aandacht en respect voor elkaar

“Wij leven in een tijd van haast, drukte en overvloed. De grootste uitdaging van deze tijd is het geven van aandacht aan elkaar en elkaar respecteren. Er is veel strijd en onbegrip waar we op kleine schaal iets aan kunnen veranderen door in gesprek te gaan. De dialoog is daar een prachtig middel voor.”

Verrassende plek, onverwachte eyeopeners

Van de eerste dialoog waar ik aan meedeed is me bijgebleven dat die was op een plek, waar ik anders nooit kom. Ik was verrast, de eigenaar van de locatie kende ik als ouder op school. Mooi dat ik hem ook op deze manier leerde kennen. Het was een mooie échte gedachtenwisseling met onbekenden, die ik anders niet zou spreken. Er kan bij de dialoog iets verrassends gebeuren, wat je een eyeopener oplevert.

Dialoogvaardigheid op middelbare scholen

“Wat ik graag zou willen, is de dialoogvaardigheid op een middelbare school introduceren. Er wordt veel aandacht besteed aan debat en het vormen van en opkomen voor je eigen mening. Als jongere vorm je jouw kader van waarden en normen. Écht luisteren en respect opbrengen voor je gesprekspartner zoals in de dialoog gebeurt kan een belangrijke bijdrage leveren aan meer begrip voor elkaar. Volgens mij is dat de basis van de wereld een beetje mooier maken.

Ik ga dit jaar weer n paar dialogen begeleiden en blijf me inzetten voor de training van gespreksleiders. Verder heb ik de wens een bijdrage te leveren aan meer dialogen op meer momenten in het jaar.”

23 maart 2018