Het ontwikkelt zich langzaam en zeker

robmsddfoto.Wie: Maurice Spapens, modeontwerper, designend kleermaker, docent modetextiel, raadslid SP Breda en statenlid SP Noord-Brabant.
Bij Breda in Dialoog, betrokken als deelnemer en gespreksleider.

Langzaam en zeker
“Hoe het met mij is? Veel van alles en van alles veel! Ah, je houdt interviews om de drempel voor Breda in Dialoog te verlagen. Het ontwikkelt zich langzaam en zeker… Meteen een mooie titel voor dit stuk. Dat doet de dialoog he. Je spreekt en luistert naar elkaar. En dan kunnen er hele bijzondere dingen gebeuren.”

De allereerste was bijzonder
“Ik heb een aantal hele mooie tafels in mijn atelier achter de rug. Maar de allereerste, ja die was heel bijzonder. Dat geldt natuurlijk voor meer dingen die je voor het eerst doet. Dan weet je nog van niks, die eerste mooie ervaring blijft je bij. Mijn eerste dialoog was een avond in het leescafé van de bibliotheek. Dat mensen die je totaal niet kent, zo hun dromen delen! Er kwamen prachtige dromen voorbij. Wensen, visies hoe het leven zich zou kunnen ontwikkelen. Vooral dat was heel mooi. Zoals het verhaal van iemand op een omslagpunt in zijn leven, die het plan opvatte een boek te schrijven. Prachtig hoe je hoort dat mensen hun dromen willen volgen. Hoe dat verder gaat, doet er eigenlijk niet toe.”

Geblinddoekt in dialoog?
“ Ik heb nog steeds een droom voor ogen waarin ik de dialoogbegeleider ben van een dialoog waarvan je later via via te horen krijgt dat die het verschil heeft gemaakt voor iemand. Dat kan op vele manieren hoor. Soms kun je al verschil maken door ergens te zijn. Ik ben altijd bereid om een bijzondere dialoogtafel te organiseren, ook buiten de “Week van de Dialoog” om. Ik vraag me af hoe een dialoog zou zijn als je elkaar niet zou kunnen zien. Hoe zou het zijn om geblinddoekt in dialoog te gaan? Een dialoog met blinden en zienden. En een lamme erbij. Mooi toch.”

4 november 2016